15 husmorstips att lägga på minnet

Husmorstips är en samling av tidlösa, smarta och ofta miljövänliga råd för att underlätta ditt hushållsarbete. Dessa knep har gått i arv från generation till generation och har visat sig vara effektiva lösningar på vardagliga problem. I denna introduktion kommer vi att utforska några av dessa fantastiska tips.

I vår vardag stöter vi ofta på små problem och utmaningar som kan kräva lösningar på stående fot. Ibland är det fläckar som inte vill försvinna, och ibland handlar det om att få saker att glänsa utan starka kemikalier. Det är här husmorstips kommer in som en räddare i nöden. Dessa smarta och ofta miljövänliga hushållstips har gått i arv genom generationer och erbjuder enkla, effektiva och prisvärda lösningar för de mest skiftande utmaningar. I denna artikelserie kommer vi att utforska en rad olika husmorstips, från hur du tar bort envisa fläckar med naturliga ingredienser till att skapa din egen hemmagjorda rengöringsspray. Vi kommer även att dyka ner i tips för att förlänga livslängden på dina kläder, spara energi och skapa en trivsam och hälsosam inomhusmiljö. Följ med oss på denna resa genom tidlösa och hållbara lösningar som hjälper dig att hantera vardagens utmaningar samtidigt som du bidrar till en mer hållbar framtid för vår planet.

01

Få bort dåligt lukt från avloppet

För att eliminera obehagliga lukt från avloppet kan du prova att använda en blandning av ättika och bikarbonat. Häll i blandningen och låt den verka i 30 minuter, skölj sedan rikligt med hett vatten. För att få diskhon att bli riktigt ren kan du också använda bikarbonat. 

02

Rengör badrummets fogar på ett miljövänligt sätt

För att rengöra badrummet på ett miljövänligt sätt kan du göra en blandning av bikarbonat, potatismjöl och vatten. Applicera mixen på ytor som behöver rengöras, låt verka i ca 15-20 minuter. Skrubba sen fogarna med en liten borste. Torka bort pastan och skölj sedan rent med vatten. 

03

Ta bort lukt och svettfläckar från skjortan

Svettfläckar på tröjan och dålig lukt är aldrig roligt, men det är relativt enkla att ta bort med detta husmorsknep. Blanda ihop varm vitvinsvinäger, schampo och bikarbonat till en pasta och gnugga det på fläcken. Låt verka i ca 30 minuter innan du tvättar som vanligt.

04

Ta bort fisklukt i stekpannan med senapspulver

Fisklukt kan sätta sig i många ytor och föremål. Om lukten fastnat i tallrikar eller annat som ska diskas, kan du tillsätta en halv tesked senapspulver i diskvattnet. Om en stekpanna har drabbats av fisklukt kan du koka upp vatten tillsammans med kaffepulver eller hett salt i stekpannan. Därefter ska du skölja av och torka. För att förebygga fisklukt kan du lägga till lite timjan i vattnet när du kokar fisken. Detta kommer inte bara ge en god smak åt maten, utan också hjälpa till att ta bort fisklukten.

05

Ta bort röklukt i ett rum med ättikssprit eller vinäger

Ett beprövat knep för att ta bort röklukt är att placera ett glas med ättikssprit eller vinäger i rummet där lukten finns. Vätskan kommer att suga upp lukt och fukt. Om detta inte är tillräckligt effektivt kan du torka av målade ytor med rengöringsmedel som innehåller ättika, eftersom ättikan kan neutralisera dålig lukt. Detta fungerar även för att ta bort röklukt från brand. Du kan också använda en blandning av eteriska oljor av bergamott, citrongräs, ättika och vatten i en skål för att eliminera röklukt i rummet.

06

Så rengör du dina teknikskärmar

För att rengöra din tv-, mobil- eller dator-skärm använd i första hand en dammvippa för att ta bort dammet. Om du behöver ta bort någon fläck använd då en mikrofiberduk. 

Dra alltid ut strömsladden när du ska rengöra dina teknikprylar och spraya aldrig direkt på skärmen, gör det på mikrofiberduken. Använd inte rengöringsspray med kemikalier i eftersom det kan skada skärmen. Om du har en svår fläck kan du blanda en mix av hälften destillerat vatten och hälften vitvinsvinäger. 

07

Torka bort päls från möbler med gummihandskar

Om man är hund- eller kattägare är det näst intill oundvikligt att deras hår och päls inte fastnar på möblerna. Att använda gummihandskar för att ta bort päls från möbler är ett inte bara effektivt, utan också skonsamt för möbeltyget och minskar risken för skador som kan uppstå vid användning av hårdare rengöringsmetoder. Dessutom är det ett miljövänligt och prisvärt alternativ som underlättar vardagen för husdjursägare.

08

Torka bort matfett och oljor ur stekpannor innan diskning

Innan du sätter igång med att diska dina stekpannor och ungsformar är det viktigt att först torka bort överflödig olja, fett, grädde eller majonnäs. Genom att göra detta undviker du att skölja ned det i diskhon, vilket kan leda till att det fastnar i rören och orsakar stopp. Dessutom är det en miljövänligare metod som bidrar till att minimera negativ påverkan på vår planet. Det är också viktigt att tänka på att du inte sköljer ned kaffesump och matrester i diskhon. 

09

Fräscha upp din mikrovågsugn med citron

Det är vanligt att en mikrovågsugn börjar lukta illa efter en tid, även om du har rengjort den. Ett enkelt knep för att ta bort lukten är att skära en skiva citron och lägga den i en skål med vatten. Koka sedan upp lösningen i mikron en stund och torka sedan ur den. Du kommer snabbt märka att mikron känns fräschare. För mer information om hur du rengör din mikrovågsugn på bästa sätt, se här. Glöm inte att lämna dörren öppen mellan användningar för att vädra, och använd alltid lock när du värmer mat.

10

Så kan du snabba på torktumlingen

Om du hamnar i situationer där du sätter igång med tvätten i sista minuten har vi ett husmorstips för att snabba på torktumlingen. Lägg till en torr frottéhandduk tillsammans med tvätten i torktumlaren för att snabba upp torkprocessen. Handduken suger upp en del av fukten och hjälper till att snabba på processen.

11

Få bort unken stugluktmed kaffe

När en stuga inte bebos på ett tag kan det börja lukta instängt och unket. Ett enkelt knep är att ställa ut öppnade kaffepaket på olika platser i stugan innan du lämnar den. När du kommer tillbaka under våren eller sommaren kan du kasta kaffet. För att få bort instängd lukt kan du använda olika dofter som bergtall, citron, citrongräs, eukalyptus, lavendel, lime, pepparmynta, rosmarin och salvia.

12

Ättikans superkraft - ett miljövänligt universal medel

Vissa kannor, vaser och flaskor har smal hals och svåra att rengöra. För att ta bort kalkavlagringar i smala flaskor kan du hälal i lite vatten, ättika och lite riskorn. Låt verka i ca 30 minuter. Skaka runt innehållet några gånger. När avlagringen lossnat skölj ut flaskan med vatten. 

13

Här är några tips på hur du kan bli av med dålig lukt från dina skor

Ett av de mest beprövade knepen är att hälla i lite bikarbonat i skorna och låta det verka över natten för att ta bort odören. Innan du använder skorna igen, kan du dammsuga dem eller torka ur dem med papper. Du kan också välja att stoppa in skorna i en plastpåse och lägga dem i frysen eller ställa dem utomhus i kallt väder, en metod som ofta används av dansare. Därefter kan du lägga i tidningspapper för att torka skorna. Om du vågar kan du tvätta skorna i tvättmaskin på 60 grader, annars kan du handtvätta dem. Det är viktigt att regelbundet vädra skorna och variera mellan olika par. Kolla in den här artikeln för mer tips på hur du kan få dina stinkande sneakers att dofta fräscht igen.

14

Ett miljövänligt sätt att tvätta dina fönster

Ett gammalt tips om att torka sina fönster med tidningspapper är det dags att sluta med eftersom tidningspapper innehåller giftig ammoniak. För att rengöra dina fönster på ett miljövänligt sätt gör istället din egen fönsterputs genom att blanda en halv liter varmt vatten, en kapsyl av ättika och 2 droppar diskmedel som du blandar och tvättar fönsterna med. För att få dina fönster riktigt rena och glänsande är det viktigt att använda rätt verktyg. Förutom din sprayflaska med fönsterputs behöver du en fönsterskrapa, tvättsvamp, rakblad, vattenhink, handdukar, disktrasa och skruvmejsel. Börja med att ta bort ingrodd smuts och smutsfläckar med rakbladet. Spraya sedan medlet över hela rutan och gnugga över glaset med tvättsvampen. Dra fönsterskrapan från toppen av rutan neråt och torka av skrapan med en handduk efter varje drag. Efter att du har använt fönsterskrapan kan du använda en torr trasa för att torka längs kanten av fönstret. Detta hjälper till att få bort eventuella rester av fönsterputs och lämnar dina fönster glänsande och rena.

15

Avkalka vattenkokaren med citron eller ättika

Ibland kan din vatten ge kalkavlagringar på insidan av vattenkokaren. För att ta bort kalkavlagringar kan du fylla kannan med vatten och lägga i en tjock skiva citron och låt det koka upp. Låt det stå i några timmar innan du sköljer ur och kokar upp med enbart vatten innan användning. Om du inte har citron kan du använda citronsyra eller askorbinsyra istället genom att fylla kannan med vatten och tillsätta 2-3 teskedar av syran och låta det koka upp en till tre gånger. För svårare kalkavlagringar kan du behöva upprepa processen. Ättika fungerar också bra genom att hälla i en deciliter ättika (eller det dubbla av ättiksprit) och fylla på med vatten, koka upp och låta stå i 15 minuter innan du kokar upp med enbart vatten igen.