Renovera dina fönster istället för att köpa nya

Börjar det kännas lite dragigt hemma, eller ser dina fönster helt enkelt solkiga och tråkiga ut? Då kanske din första tanke är att helt byta ut dem mot nyproducerade fönster. Det finns dock ett billigare och bättre sätt att få fräscha fönster, nämligen att låta renovera dem.

Bor du i ett äldre hus kan det också ta emot att byta ut vackra gamla fönster mot nyproduktion. Samtidigt tänker många på energikostnaderna och vill ha fönster som inte släpper in allt för mycket kyla. Vad många inte vet är emellertid att det går att renovera de gamla fönstren så att de blir mer energismarta. Läs vidare för att ta reda på varför det kan vara en god idé att välja att göra på det sättet.

Kostsamt att köpa nya fönster

En av de främsta anledningarna till att många vill renovera fönster istället för att köpa nya är att det är otroligt dyrt att köpa helt nya fönster till en medelstor villa. Du får räkna med en kostnad på mellan 2000 och 5000 kronor per fönster, eller ännu mer om du vill ha specialfönster. Det blir med andra ord ett ganska saftigt pris för en hel villa. Väljer du att istället renovera dina fönster kan du komma ned på en mycket lägre summa. Idag är också hållbarhet något som har blivit viktigare och viktigare, något som troligen har bidragit till att allt fler blir mer intresserade av att ta hand om sina gamla fönster istället för att köpa nya. Det känns helt enkelt inte bra att riva ut hela fönster för att sedan slänga dem. Intresset för gamla tekniker och material har också blivit stort. Många vill till exempel renovera med linoljefärg enligt gammal teknik.

Ett stort arbete

Du bör dock vara medveten om att en renovering av villans alla fönster är ett arbete som tar lång tid och kan vara rätt trixigt. Det kan därför vara en god idé att ta hjälp av en kunnig fackman. Då kan du vara säker på att fönstren blir ordentligt kittade och tätade innan de sätts på plats igen. Om du gör arbetet själv kan det vara lätt hänt att något går fel, men också att du tar dig vatten över huvudet och inte orkar slutföra arbetet.

Tre anledningar till att renovera dina fönster

  • Lägre kostnad att renovera än att byta ut fönstren
  • Du behåller fastighetens tidstypiska utseende
  • Det är mycket mer miljövänligt att renovera befintliga fönster än att köpa nya

Fönsterbyte kan förstöra gamla byggnader

En annan orsak till att du bör tänka till två gånger innan du byter ut dina gamla fönster mot nya är att det kan förändra utseendet på fastigheten ganska radikalt. Det är speciellt viktigt att tänka på om du bor i ett äldre hus med tidstypiska detaljer. Idag går det att höra talas om en hel de kontroverser som uppkommit när fönster har bytts på äldre byggnader, just för att det förstör det kulturarv som byggnaden bär på. Kort kan man säga att det alltid är bättre att låta renovera dina fönster än att byta ut dem. Då värnar du både om miljön, sparar pengar och bevarar din fastighets tidstypiska utseende.