Skapa unik interiör med möbel hacks

Det har sedan några år tillbaka dykt upp en trend kallad ”Ikea hacks” där man bygger om befintliga möbler och skapar en helt unik interiör. Här tipsar jag om några favorittips. 

Sedan några år tillbaka har vi börjat förälska oss i att skapa egna möbler och interiör genom att förvandla de befintliga vi har hemma. Genom att bygga, måla om och lägga till nya detaljer kan du lyckas skapa helt unik och smart interiör. Det finns många företag som riktar in sig på att sälja till exempel möbelben, knoppar, accessoarer, överdrag till kuddar och ny klädsel till möbler som passar till inredning som stora bolag som Ikea tillverkar. Med dessa enkla” möbel-hack” kan du skapa en unik, lyxig och personlig inredning utan att behöva spendera en förmögenhet. Det enda du behöver är lite kreativitet och några grundläggande verktyg. Här är några tips på hur du kan använda Ikea-möbler för att skapa unika och personliga inredningsdetaljer:

Nya ben eller knoppar

Ett enkelt och effektiv möbel-hack är att byta ut befintliga ben eller knoppar på din möbel till något mer dekorativt och personligt. Du kan hitta ett stort utbud av ben och knoppar i olika stilar och material från olika företag online.

Ny klädsel för dina möbler

Om du vill ha en ny look på din soffa eller fotölj kan du istället för att köpa en ny möbel köpa ny klädsel. Det finns många företag som erbjuder skräddarsydd klädsel som passar specifika möbler från stora möbeltillverkare. Genom att klä om möbler kan du ofta spara pengar och även spara på naturens resurser. 

Måla om dina möbler

Måla om dina möbler i  en ny färg för att ge dem en personlig touch. Du kan använda olika tekniker som spraymålning eller penselmålning för att skapa olika effekter.

Skapa en personlig bokhylla

För att skapa en personlig bokhylla kan du lägga till hyllplan och dekorativa insatser. Du kan också måla om bokhyllan i en ny färg eller använda klistermärken för att skapa en unik design.

Armstödsbrickor som blir bord

För detta projekt behöver du en stor Ikea-bokhylla, några Ikea-lådor och en skumplastskiva som är stor nog för att täcka bokhyllans baksida. Klipp skivan i rätt storlek och täck den med valfri tyg. Montera sedan bokhyllan på väggen och placera skivan med tyget över baksidan på bokhyllan. Resultatet blir en snygg och funktionell sänggavel som ger ditt sovrum ett personligt och mysigt utseende.

Köksskåp blir arbetsbänk med förvaring

Köksskåp kan användas på olika sätt i hemmet. Du kan till exempel använda dem som en bänk eller förvaringsenhet i ett annat rum, som ett hobbyrum eller en garderob.

Skapa en egen sänggavel

För detta projekt behöver du en stor Ikea-bokhylla, några Ikea-lådor och en skumplastskiva som är stor nog för att täcka bokhyllans baksida. Klipp skivan i rätt storlek och täck den med valfri tyg. Montera sedan bokhyllan på väggen och placera skivan med tyget över baksidan på bokhyllan. Resultatet blir en snygg och funktionell sänggavel som ger ditt sovrum ett personligt och mysigt utseende.

Gör din egen LED-lampa

För detta projekt behöver du en Ikea-glasburk, en trådlös LED-lampa med fjärrkontroll och en bit svamp. Skär svampen i rätt storlek och forma den så att den passar i burken. Placera sedan LED-lampan i burken och täck den med svampen. Använd fjärrkontrollen för att tända och släcka lampan. Resultatet blir en unik och mysig lampa som passar perfekt på nattduksbordet eller hyllan.

Strykbräda på din rullvagn

  1. Välj en stabil rullvagn med tillräckligt utrymme för strykbrädan.
  2. Köp en hopfällbar strykbräda av lämplig storlek.
  3. Skaffa fästelement, såsom buntband eller kardborreband, för att säkra strykbrädan.
  4. Fäst strykbrädan på rullvagnen genom att placera den uppfälld på övre hyllplanet.
  5. Använd fästelementen för att säkra strykbrädans ben mot rullvagnens ram.
  6. Organisera strykutrustning på rullvagnens övriga hyllplan.
  7. Rulla fram vagnen vid behov och fäll upp strykbrädan för användning. Voilà, en mobil strykstation!