Öka tryggheten i hemmet

Alla människor vill känna sig trygga i sina hem, men med den ökade brottsligheten är det inte alltid så lätt. För att slippa oroa dig över vad som händer när du är bortrest, på jobbet, eller sover, är det därför klokt att investera i hemmets säkerhet. Det kan du göra på flera sätt!

Det första du bör se över är alla ingångar till din bostad. Var finns det dörrar, fönster och eventuella luckor att komma in igenom? Oavsett om du bor i ett fristående hus eller i en lägenhet bör du satsa på en säkerhetsdörr som inte bara håller inbrottstjuvarna borta utan dessutom kan skydda mot annat. Beroende på modell kan en säkerhetsdörr ge:

  • Brandskydd
  • Gasskydd
  • Rökskydd

Den kan också fungera ljudisolerande, vilket kanske inte direkt påverkar säkerheten, men samtidigt är skönt att ha. Dessutom kan en säkerhetsdörr hålla rymningsbenägna småttingar inne!

Vidta viktiga åtgärder

Det som skiljer en säkerhetsdörr från en vanlig dörr är bland annat materialet den är tillverkad av och hur den låses. Den har ofta ett flertal blad, ungefär som ett kassaskåp, av stål och som säkrar dörren i väggen när du vrider om nyckeln. Dörren sitter också tätare, vilket förhindrar att rök och gaser kan komma igenom. En säkerhetsdörr är en mycket bra investering för din trygghet, men den är inte det enda du kan göra. Se till exempel alltid till att fönster och luckor går att säkra ordentligt, och välj gärna spärrar som små barn inte kan nå. Du kan också skaffa ett antal tillbehör till din dörr som ytterligare garanterar säkerheten, exempelvis låskåpor, säkerhetsbrevlådor och dörrbromsar. Bor du i villa är det också extra bra med larm och bra grannsamverkan då det skrämmer bort oönskade gäster och ökar tryggheten för alla.

Det är inte bara inbrottstjuvar som kan utgöra en hotbild för ditt hem. Tyvärr finns det även andra faror som eldsvådor, översvämningar, skeva räcken och hala golv. För att minska brandrisken kan du göra en egen checklista där du ser till att allt elektriskt är avstängt när du är borta, att inget står och laddar, att lampor och elspis inte har gardiner eller annat brandfarligt i närheten och att spisfläkten inte har samlat på sig en massa fett.

Säkerhet för särskilt utsatta

De flesta olyckor sker i hemmet, och ofta är det barn och äldre som råkar särskilt illa ut. Därför är det alltid klokt att se över bostaden allteftersom. Små barn vill ofta utforska miljöer där de inte bör vistas på egen hand, och de älskar att stoppa fingrarna här och där. Därför kan något som enkelt som en dörrspärr eller en säkerhetsgrind göra stor skillnad för barnens trygghet.

För äldre individer finns det också mycket att göra som kan bli livsavgörande. Bra belysning är A och O, och för att det ska bli lättare att röra sig går det dessutom att höja sängar, soffor och toalettstolar. Några räcken utmed väggarna ger bra stöd, inte minst i duschen, och halkskydd på alla mattor förhindrar en hel del olyckor.