Slipa golv med ett proffs

Har du rivit upp en plastmatta hemma och hittat ett vackert trägolv? Har ditt parkettgolv fula märken? Då är det dags att slipa golvet. Ett nyslipat golv höjer hela rummet men för att få det riktigt snyggt behövs både kunskap och rätt verktyg. Anlita därför en hantverkare när det är dags för golvslipning.

De flesta trägolv kan slipas så länge golvet har tillräckligt tjock slityta. Även ett parkettgolv går att slipa om träskiktet är ungefär 2,5 millimeter tjockt. Ett golv som inte går att slipa är däremot laminatgolv. Men nu tillbaka till de golv som faktiskt går att slipa. Så låt oss titta på hur det går till att slipa golv och varför du bör anlita en professionell hantverkare.

En lyckad golvslipning

En golvfirma har de verktyg och maskiner som behövs för att slipa ett golv. Detta är en anledning till att du ska anlita en hantverkare för jobbet. En annan sak som behövs för ett lyckat resultat är kunskap och erfarenhet. Precis som med alla renoveringsprojekt är det viktigt att göra ett bra förarbete. När det väl är dags att slipa golvet måste slipmaskinen hållas i rörelse hela tiden, annars finns det en risk att golvet blir ojämnt. Du måste också veta när det är dags att byta slippapper för att få ett bra resultat. Allt detta kan och vet en professionell hantverkare! Visste du förresten att snygga golv kan höja värdet på ditt hus eller bostadsrätt?

Golvslipningens tre steg

En maskin som behövs för att slipa ett golv är så klart en golvslip. För att komma åt kanterna och inne i hörnen behövs också en kantslip och en trekantsslip.

En golvslipning görs med tre olika slippapper:

  1. första slipningen – ett grovt slippapper
  2. andra slipningen – ett finare slippapper
  3. tredje slipningen – ett ännu finare slippapper.

Vid golvslipningen blir det ofta mycket smutsigt och dammigt. Sätt därför upp ett dammskydd för dörren som hindrar dammet från att spridas i hela huset. Kolla också om golvfirman som du anlitar erbjuder dammfri golvslipning. Vid en dammfri slipning har slipmaskinen en liten inbyggd dammsugare. Det går också att koppla en portabel dammsugare till slipmaskinen för att samla in damm och smuts.