Inred mysigt och personligt inför måltiden

För att en måltid ska kännas trevlig och tillfredställande är det inte bara maten som ska vara god. Det är också viktigt att miljön du äter i är mysig – oavsett om du äter ensam eller i sällskap. Många lägger ner extra möda på helgerna, men genom att ha en fin matsal blir även vardagsmåltiderna extra angenäma.

Precis som med kläder handlar inredning inte om att allt ska vara dyrt och exklusivt, utan snarare om att det är personligt och trivsamt. Du kan till exempel göra stor skillnad genom att duka med vackra linnedukar i den design som du tycker allra bäst om. Kanske du gillar stora, färgglada mönster och motiv eller föredrar enfärgade dukar i jordnära nyanser? Huvudsaken är att du tycker om linnedukarna du väljer – då bli matbordet alldeles extra.

Olika sätt att duka på

När du ska duka bordet finns det massor med fina och intressanta alternativ. För att börja med linnedukarna kan du välja olika storlekar som ger mycket olika effekter. En stor linneduk som når längre än till golvet ger ett högtidligt, herrgårdsliknande intryck medan en mindre variant ger en vacker, klassisk känsla. Har du ett vackert bord kan du i stället skaffa löpare eller mindre underlag i vackra färger och mönster för att framhäva det.

Du kan också anpassa dukningen efter säsong där du inför sommarlunchen väljer pastellfärger eller blommiga motiv på linnedukarna och servetterna, medan du om vintrarna i stället kan välja stilren skandinavisk design eller mörka färger i exempelvis trendigt svart, grått eller rött som även återspeglar modet. Du kan välja att ha vita tallrikar året runt eller matcha färgerna efter säsong.

Dekorera vackert

För att sätta pricken över i:et är det fint med olika dekorationer på matbordet. Du kan till exempel vika servetter i olika former och skepnader som diamanter, solfjädrar eller rosor. Allra vackrast blir det med tygservetter så slopa gärna pappersservetterna – åtminstone inför bjudningen.

Du kan också dekorera vackert genom att ställa fram vaser med snittblommor eller ljusstakar. Ska det sitta många vid bordet och du inte har tillräckligt med tallrikar och glas är ett roligt alternativ att skaffa några nya i andra färger eller former som du dukar varannan sittplats med. Du slipper därmed köpa ett helt nytt set och ingen kommer tro att det är annat än avsiktligt.